Görsel Programlamanın Tarihsel Gelişimi - Csharp Eğitim Dünyası haber yazılımı

Top Ad unit 728 × 90

Konularımız

random
[post_ad]

Görsel Programlamanın Tarihsel Gelişimi

 Görsel Programlamanın Tarihsel Gelişimi



Görsel Programlamanın Tarihsel Gelişimi

Görsel programlama, 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından farenin icadı ile başlamıştır. 1960’lı yıllarda bilgisayarlar, kişisel kullanımdan çok hükümetler tarafından yüksek maliyetli projelerde kullanılırken, 1980’li yılların ortalarına gelindiğinde bilgisayarların küçülmesi ve maliyetlerin azalması ile bu durum yavaş yavaş değişmeye başlamıştır.

1984 yılında Apple, kişisel bilgisayarların kullanımını arttırmak için Macintosh adını verdiği ürünü piyasaya sürmüş ve Macintosh’lar, günümüz kişisel bilgisayarlarında kullanılan birçok özelliğin öncüsü olmuştur. Öte yandan, görsel programlamanın gelişimini tek bir kişi veya firma ile ilişkilendirmek çok doğru bir yaklaşım değildir. Grafiksel ara yüzlerin gelişiminde birçok kişi ve firma farklı zamanlarda değerli katkılarda bulunarak gelecekteki gelişmelere ön ayak olmuştur.

Görsel Programlamaya Katkılar Sunan Bazı Ürünler ve Geliştirmeler

Xerox PARC

Xerox, birçok işlemin dijital olarak gerçekleştirilmesinin kâğıt ve fotokopi ihtiyacını azaltacağını öngörerek, 1970 yılında Palo Alto Araştırma Merkezi (PARC)'ı kurmuştur. Bu merkez, lazer yazıcı ve Xerox Alto gibi birçok yeniliğin geliştirilmesine öncülük etmiştir. Xerox Alto, hem bilgisayar hem de işletim sistemi barındıran ve kullanıcıların grafiksel bir arayüz ile çalışmasını sağlayan bir cihazdı.

Smalltalk

Smalltalk, hem bir yazılım dili hem de yazılım geliştirme ortamı olarak, önceden oluşturulan nesnelerin tekrar tekrar kodlanmasına gerek kalmadan kullanıldığı ilk görsel programlama dillerinden biridir. 1974 yılında piyasaya sürülen Smalltalk, bellek yönetimi gibi zor işlemleri otomatik olarak gerçekleştirmekteydi ve hem geliştirme hem de çalıştırma ortamlarını bir arada sunmaktaydı. Bu dil, günümüz grafiksel arayüzlerine sahip kişisel bilgisayarların temelini oluşturmuştur.

Apple

Apple, 1976 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kuruldu ve firmanın geliştirdiği Lisa bilgisayarı, dönemin en gelişmiş grafiksel kullanıcı arayüzüne sahipti. Ancak, Lisa’nın yüksek maliyeti nedeniyle satışları sınırlı kaldı. Bunun üzerine, daha düşük maliyetli Macintosh projesi başlatıldı. 1984 yılında piyasaya sürülen Macintosh, Lisa’nın birçok grafiksel özelliğini daha uygun maliyetle sunarak başarılı bir satış grafiği yakaladı.

VisiOn

VisiCorp firması, IBM bilgisayarları için grafik kullanıcı arayüzlü VisiCalc yazılımını geliştirdi. 1983 yılında piyasaya sürülen VisiOn yazılımı, fare ile kullanılabilen ve işlemlerin grafik arayüzler ile yapılmasını sağlayan ilk programlardan biriydi. VisiOn, kısa ömürlü olmasına rağmen, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e ilham kaynağı oldu ve Windows’un geliştirilme sürecinde önemli bir rol oynadı.

Windows

VisiOn, geniş kitlelere ulaşamasa da Windows'un geliştirilmesinde önemli bir ilham kaynağı oldu. Microsoft, 1985 yılında Windows 1.0'ı piyasaya sürdü. Windows, grafiksel kullanıcı arayüzü ile Lisa'ya benziyordu ve her uygulamanın kendine ait bir menü çubuğu bulunuyordu. Windows, kullanıcıların uygulamalar arasında geçiş yapmasını sağlayan "pencere" kavramını tanıttı ve bu, modern bilgisayarların en temel özelliklerinden biri haline geldi.

Bu gelişmeler, günümüz bilgisayarlarının grafiksel kullanıcı arayüzlerine sahip olmasının önünü açmış ve görsel programlamanın tarihsel gelişiminde önemli kilometre taşları oluşturmuştur.

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by Csharp Eğitim Dünyası © 2023 - 2024
Powered By Ebubekir Bastama(EBS), Designed by EÇK Yazılım

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.